Mantler Hungária Kft. weboldala
 

Mantler Gluténmentes liszt

Kiszerelési egység: 10 x 1 kg
OÉTI Engedélyszám: 50060/264/1994.

Összetétele:
   kukoricakeményítő, szójaliszt, sovány tejpor, guarliszt, lecitin, glukóz

Energiatartalom: 100 g-ra (1460 kJ / 350 Kcal):

  • Fehérje: 7,7 g
  • Zsír: 2,3 g
  • Szénhidrát: 74,2 g
  • (ebből laktóz: 3,1 g)
  • Ásványi anyag: 1,3 g
  • Ballaszt anyag: 3,5 g
  • Víz: 11,0 g

A Gluténmentes liszt megvásárolható Budapesten a Tóth-Rabóczki KKT–nál.

Tóth-Rabóczki KKT.
Cím:Táplálékallergia Centrum
1134 Budapest, Váci út 9-11. (Lehel Csarnok)
Telefon:06/1/288-6833
E-mail:ratoth@t-online.hu
raboczky.agnes@chello.hu

Postai feladással szintén a Tóth-Bors KKT. foglalkozik.
Utánvétes rendelés esetén a fenti telefonszámon (üzenetrögzítő) lehet a rendeléseket leadni.



Nyomtatható verzió

KUGLÓF
 
250g   Mantler Gluténmentes liszt
100g   Margarin
160g   Porcukor
  3 tojás fehérjét szétválasztva
  kb. 1/8 liter tej
  1/2 csomag sütőpor
  csipetnyi só
  1 csomag vaníliáscukor
Elkészítés:

A margarint a cukorral habosra keverjük, a tojássárgáját apránként hozzáadjuk. A gluténmentes lisztet a sütőporral elkeverjük, majd váltakozva mazsolával és tejjel elkeverjük, végül a keményre felvert tojásfehérje-habot óvatosan belekeverjük. A masszát a kizsírozott és morzsával meghintett kuglófformába töltjük és kb. 180 C-on sütjük.

GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY
 
300g   Mantler Gluténmentes liszt
150g   Margarin
150g   Cukor
  igény szerint tej
  3 tojás
  2 teáskanál sütőpor
  reszelt citromhéj
MÁKOS RÉTES
 
400g   Mantler Gluténmentes liszt
80g   Olaj
80g   Cukor
  1 tojás
  1 kocka élesztő
  igény szerint tej
  csipetnyi só
Mák töltelék  
200g   Darált mák
  4 evőkanál méz
  kb. 1/16 liter tejet felforralunk, a mákot és a tejet hozzáadjuk. Amennyiben nagyon sűrű, még kevés tejet adunk hozzá és hidegre állítjuk. Kenhető masszának kell lennie.
Elkészítés:

Az élesztős tésztánál a tejet mindig fel kell langyosítani. Az élesztőt a cukorral kikeverjük, néhány kanál tejet adunk hozzá - annak is langyosnak kell lennie -, utána meleg helyen kelni hagyjuk. Közben a lisztet, gyenge 1/4 liter langyos tejet és egy csipetnyi sót egy tálba teszünk és jól felverjük rövid ideig pihenni hagyjuk. Utána 1/2 cm vastagságura kinyújtjuk, a máktöltelékkel megkenjük, a kizsírozott tepsire helyezzük, 1/2 órát kelni hagyjuk, felvert tojással bekenjük és közepes hőfokon kb. 40-50 percig sütjük.

TÚRÓS TÉSZTÁBÓL KÉSZÜLT GYÜMÖLCS GOMBÓC
 
200g   Mantler Gluténmentes liszt
250g   Túró
70g   Vaj vagy margarin
  3 tojás fehérjét szétválasztva
  1 tojás
  csipetnyi só
Elkészítés:

A lisztet a vajjal finomra elmorzsoljuk, a túrót, sót és tojást hozzáadjuk és gyorsan, rövid idő alatt sima tésztává elkeverjük. A tésztából kis darabokat levágunk, tetszés szerint gyümölccsel megtöltjük és enyhén forrásban lévő sós vízben 12-15 percig főzzük.Merítőkanállal gombóconként egy szűrőbe kiemeljük és lecsepegtetjük. 2 evőkanál vajat felolvasztunk, a zsemlemorzsát és a mákot enyhén megpirítjuk, a gombócokat beleforgatjuk és magcukrozzuk.

HÁZI KÉSZITÉSŰ TÉSZTA
 
Elkészítés:

A tésztagyúró deszkán kb.300 g Mantler gluténmentes lisztet szitálva egy halmocskába rakunk, pár mélyedést a halmokban kiképezve, azokba 2-3 tojást beleütünk és keményre gyúrjuk. Ebből a masszából 3-4 kisebb darabot készítünk, sodrófával vékonyra nyújtjuk és száradni hagyjuk, éles késsel leves tésztának vagy más formájura felvágjuk. Azonnali felhasználás esetén forrásban lévő sós vízbe dobjuk és 10 percig főzzük. Késöbbi felhasználásra a sütőben alacsony hőfokon teljesen kiszárítjuk és csavaros tetejű üvegben tároljuk.

ZSEMLEGOMBÓC
 
Elkészítés:

3 szelet gluténmentes kenyeret kockára vágunk. 1 evőkanál olajat és 1 tojást elkeverünk, a kenyérkockákat hozzáadjuk, 2 kanál tejet és kevés sót keverünk hozzá, majd a gluténmentes liszttel keményre eldolgozzuk. Sós vizet felforralunk, a gombócokat nedves késsel gyorsan megformázzuk és kb. 15 percig főzzük. Ez a mennyiség egy normál nagyságú gombóc készítésére elegendő.

PALACSINTA
 
  2 tojás
  1/8 liter tej
  kevés só
Elkészítés:

Annyi gluténmentes lisztet keverünk ki, hogy hígan folyó tésztát kapjunk. A palacsintasütőben a zsíradékot felforrósítjuk, a tésztát vékonyan beleöntjük, fordítjuk és készre sütjük. Ha kihűlt gyümölcsízzel vagy túróval megtöltjük, összetekerjük és megcukrozzuk.

SACHERTORTA
 
140g   Vaj vagy margarin
140g   Cukor
140g   Mantler gluténmentes liszt
140g   Felolvasztott csokoládé
  4 tojás fehérjétől szétválasztva
  2 kávéskanál sütőpor
CSOKICSÓK
 
120g   Vaj
120g   Cukor
250g   Mantler gluténmentes liszt
  3 kávéskanál tej
60g   Mandula vagy mogyoró
100g   Olvasztott csokoládé
  1 csomag vaníliáscukor
  2 teáskanál sütőpor
  1 tojás
Elkészítés:

A vajat, cukrot, vaníliáscukrot és a tojást habosra keverjük, ezután a gyalult mandulát és meg megpuhitott csokoládét hozzáadjuk, majd a sütőporral elegyitett lisztet hozzákeverjük, majd a tejet is és közepes hőfokon sütjük.

GALUSKA
 
  2 tojás
  1/4 liter tej
  csipetnyi só
  kb. x g gluténmentes liszt
Elkészítés:

Az összes hozzávalót elkeverjük egymással, viszonylag kemény galuskatésztát kell eredményeznie. Kanállal a forrásban lévő sós vízbe apró nokedliket szaggatunk.

ZSEMLE
 
500g   Mantler Gluténmentes liszt
  50 g vaj csipetnyi sóval / 1 csapott evőkanál só /
    1 kocka élesztő 3 teáskanál cukorral elkeverve
  és 1/8 liter tejet hozzáadva, keleszteni.
Elkészítés:

Az 500 g lisztet nemesacél edényben az elektromos tűzhelyen 1-es fokozatban röviden felmelegítjük közben kézzel elkeverjük, utána egy tálban a lisztet, vajat, sót, beáztatott és megkelt élesztőt és annyi langyos vízet / ásványi vízet / adunk hozzá, hogy lágy kelttésztát kapjunk. Jól elkeverjük, majd rövid ideig állni hagyjuk. Ezután a tésztát a nyújtódeszkán 11 részre osztjuk, minden egyes kicsi tésztadarabkát átgyúrunk, kissé hosszúkásra formálunk, a kés hátoldalával a közepén erőteljesen benyomjuk, úgy, hogy zsemleformát kapjunk. 20 percig állni hagyjuk, utána egy tojást / fehérjét és sárgáját / jól elkeverünk, ecsettel a zsemléket bekenjük és előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük.

KENYÉR I.
  / Kenyér sütőgéphez /
500g   Mantler Gluténmentes liszt
10g  
50g   Élesztő
10g   Cukorral elkeverve
  kb. 1/8 liter tej
KENYÉR II.
  / Kenyér sütőgéphez, 65 dkg-os kenyérhez /
  4 mokkáskanál száraz élesztő
  2 kiskanál cukor
  2 kiskanál só
150g   Mantler liszt
200g   Fe-Mini liszt
  2 tojás
0,33 l   Tej
KENYÉR III.
  / Kenyér sütőgéphez, 80 dkg-os kenyérhez /
  4 mokkáskanál száraz élesztő
  2 kiskanál cukor
  2 kiskanál só
150g   Mantler liszt
200g   Fe-Mini liszt
  2 tojás
0,4 l   Tej
Elkészítés:

A hozzávalókat a felsorolásnak megfelelő sorrendben kell az edénybe helyeznünk. A jelenlegi álláspont szerint kizárólag magyar lisztek felhasználásával a legjobb kenyér e recept alapján készíthető, bármilyen kenyérsütőgépet is használunk.

TÚRÓS DERELYE
 
500g   Mantler Gluténmentes liszt
100g   Olaj
100g   Cukor
  1 kocka élesztő 3 teáskanál cukorral és 1/8 liter tejjel elkeverve,
  2 kisebb tojás,
  csipetnyi só
Töltelék   1/4 kg túró, 50 g vaj, 80 g cukor, 1 tojássárgája és egy maréknyi mazsola
Elkészítés:

Laza kelttésztát keverünk, valamennyi ideig pihentetjük, a nyújtódeszkán gyenge 1/2 cm vastagságura kinyújtjuk, négyszögeket vágunk a derelyevágóval, a túrótölteléket erre elosztjuk, a négy sarkot erősen összenyomjuk / magyar túróstáska /, még rövid ideig kelni hagyjuk, tojással megkenjük és közepes hőfokon előmelegített sütőben sütjük.

MÜLLERKNÉDLI
Elkészítés:

100 g Mantler gluténmentes lisztet, csipetnyi sót, annyi lobogó forrásban levő vízet adunk egytálba a lisztre öntve, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk, nedves kézzel 2 knédlit formázunk belőle és forrásban levő sós vízben 8 percig főzzük őket.

OMLÓS TEASÜTEMÉNY
 
500g   Mantler Gluténmentes liszt
200g   Cukor
200g   Margarin
  csipetnyi só
  1 csomag vaníliáscukor
  csipetnyi só
  reszelt citromhéj
  1 nagyobb, vagy 2 kisebb tojás
Elkészítés:

A lisztet a nyújtódeszkára hintjük, a margarint késsel vékonyra szeljük, a liszttel finoman elmorzsoljuk, kevés sót, porcukrot, vaniliáscukrot és reszelt citromhéjat szitálunk rá. Végezetül kézzel apró mélyedéseket készítünk, a tojást beleütjük és a tésztát meggyúrjuk. 1/2 órát pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, különböző formákkal kivágjuk, pergamentpapírra vagy a kizsírozott tepsibe helyezve gyenge hőfokon sütjük.

VANILIÁS KIFLI
 
210g   Mantler Gluténmentes liszt
150g   Vaj
50g   Cukor
  80 g mogyoró vagy dió
  1 csomag vaníliáscukor
  1 tojás
Töltelék   1/4 kg túró, 50 g vaj, 80 g cukor, 1 tojássárgája és egy maréknyi mazsola
Elkészítés:

Az összes hozzávalót feldolgozzuk egy omlós tésztává, apró kifliket formázunk belőle, enyhén kizsírozott tepsiben alacsony hőfokon megsütjük. Még forró állapotban olyan porcukorba hempergetjük, amelyet előtte az 1 csomag vaníliáscukorral elkevertünk.

MÉZESCSÓK I.
 
250g   Méz
100g   Vaj
100g   Cukor
  felmelegitjük
 
200g   Cukor
  2 db tojás
  Fűszerek: fehéj, szegfűszeg, Ingwer, ánizs, citromhéj
  habosra keverjük.
500g   Mantler gluténmentes liszt
10g   Sütőporral elkeverjük
Elkészítés:

A mézes masszába a gluténmentes lisztet beleadagoljuk és lassan a habosra felvert tojásokathozzáadjuk. Végül 50 g citronátot és 50 g diót kevés rummal hozzáadunk. A tésztát 1 órán keresztül hűvös helyen pihentetjük. 1 cm vastagságura kinyújtjuk, figurálisan a tésztaformával kivágjuk és sütjük. A sütő hőmérséklete: 210-230 C, kevés gőzzel.

MÉZESCSÓK II.
 
500g   Mantler Gluténmentes liszt
  2 db tojás
180g   Cukor
80g   Méz
  Sütőpor
  citromlé vagy aroma
  fehéj, szegfűszeg
Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk. 1 órát állni hagyjuk, 3 mm vastagságura kinyújtjuk, szeleteket vagy négyszögeket vágunk ki belőle és viaszozott tepsin sütjük.
A sütő hőfoka: 200 - 220 C
A sütés ideje: 10 perc, kevés gőzzel.


Nyomtatható verzió

F?oldal Cégadatok Termékeink Megrendelés Gluténment. liszt Más weblapok
Bemutatkozunk Aktuális Belépés Kapcsolat Hírlevél